AllesInspirerend

10 handige tips voor het kopen van je eerste motor

Eindelijk, je hebt hebt je rijbewijs gehaald. Tijd voor je eerste motor! Maar hoe begin je jouw zoektocht? Waar moet je allemaal op letten zodat je geen kat in de zak koopt? In dit artikel geven we je 10 handige tips die je helpen bij het kiezen van jouw ideale motor.

Redactie: Jasmijn Moerman

Vrijwel dagelijks zien we vers geslaagde Motormeiden die niet kunnen wachten om op de motor te stappen zonder een tetterende instructeur in de oren. Maar weet jij na het behalen van het felbegeerde pasje welke motor jij gemakkelijk in de bochten legt? En waarop jij blindelings de juiste versnelling gaat vinden? Ga je voor een splinternieuwe, occasion, 600cc of meer power en 4 cilinders?

Tip 1. Testen, testen, testen!

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip die we je meegeven is om zoveel mogelijk te gaan testen en proefrijden voordat je jouw keuze maakt. Veel motordealers organiseren regelmatig testdagen waar jij op 1 dag geheel vrijblijvend mag proefrijden op verschillende motoren, zoals bijvoorbeeld bij onze ambassadeur MVS Motormakelaardij. En heb je vrienden met een motor? Schroom niet om te vragen of je een stukje op hun motor mag rijden.

Motormeiden test de CFMOTO 700 CL-X Heritage

Kijk ook eens op de website van Motoshare, waar je heel gemakkelijk en tegen aantrekkelijk tarieven een motor huurt bij particulieren. Hoe meer verschillende motoren jij rijdt, hoe meer gevoel je ontwikkelt voor welk type motor bij jou past.

Bezoek ook de jaarlijks terugkerende Motorbeurs in Utrecht.  Dit is de ideale plek om bijna alle motoren op de markt van dichtbij te bekijken en dealers het hemd van het lijf te vragen. En kom dan meteen ook gezellig even langs op het Motormeiden plein!

Tip 2. Verkies innerlijk boven uiterlijk

Voor de aanschaf van je eerste eigen motor heb je vast al wel een voorkeur voor wat je mooi vindt: een racer, chopper of toch meer een adventure bike. Maar er is meer waar je op moet letten dan uiterlijk alleen. Laat het er vooral eentje zijn waar jij je volledig comfortabel en veilig op voelt. Eentje die jij kan ‘handelen’ en waarmee je niet uit de bocht vliegt of ingewikkelde handleiding voor nodig hebt om te kunnen rijden. Kies er ook een, die past bij jouw lengte. Een te lage zithoogte met lange benen levert geheid kramp op. Een te hoog zadel maakt de opstap voor kleine motormeiden dan weer veel lastiger of je balanceert als een ballerina voor het stoplicht.

Looks zijn natuurlijk belangrijk, maar kijk vooral niet voorbij het innerlijk van het motorblok. Laat je dus niet verblinden door lust. Zeker niet als je er wat langer plezier van wilt hebben dan alleen een one-night-stand. 

Probeer ook los te laten dat je eerste motor meteen de ware moet en kan zijn. Er zijn namelijk meestal meerdere dates en soms jaren in het zadel voor nodig om die juiste te vinden. Door die ervaring kom je steeds dichter bij jouw ideale partner in crime in goede en slechte tijden.

Tip 3. Bepaal het doel van je motor

Waar ga jij de motor voor gebruiken? Wil je mee met bochtentraingen zoals onze Tour DELUXE’mburg of gebruik jij ‘m vooral voor woon-werk verkeer? Pak je ‘m voor korte recreatieve dagtripjes, of wil je ermee scheuren op het circuit? Het antwoord hierop bepaalt welk voor type motor het beste bij jou past. 

Een chopper of cruiser model is heel goed geschikt voor recreatieve en rustige, kortere dagtrips. Choppers zijn minder geschikt voor lange afstanden, onder andere vanwege minder steun in de zachte zadels en de zitpositie die meer naar achteren is gericht. Plat door de bocht is lastig op een chopper, omdat de footpegs vaak lager staan en het zwaartepunt anders ligt dan bij sportieve motoren. Voor die eindeloze scherpe haarspeldbochten kun je beter op zoek naar een allroad motor zoals de Yamaha MT-07 of Kawasaki Versys.

Ben jij van plan kilometers te gaan vreten op je motor? Dan is de zithouding en het zadel comfort voor jou van groot belang. De wat meer avontuurlijke tourmodellen bezitten deze eigenschappen. Denk bijvoorbeeld aan de Benelli TRK502X. De zithouding op tourmotoren is rechtop en daardoor meer ontspannen dan op bijvoorbeeld plat op je buik op een racer. Tourmotoren zitten dan wel weer vaak in een wat hogere prijsklasse. 

Ben je er nog niet achter wat jouw rijstijl is of wordt? Dan raden we je aan er eentje te kiezen die een beetje van alles in zich heeft. Zoals bijvoorbeeld de Kawasaki Ninja Z650 of een Yamaha Thundercat. 

Tip 4. Maak een realistisch verlanglijstje

Heb jij ook een aangeboren talent om altijd het duurste item uit het kledingrek te trekken? Dat is natuurlijk geen probleem als geld geen rol speelt, maar we gaan hier even uit van de gemiddelde Motormeid met smaak, maar zonder ongelimiteerde bankrekening. Start daarom met het aanmaken van een verlanglijstje. Maak daarbij onderscheid in wat jouw motor echt zou moéten hebben (must haves) en wat leuk zou zijn (nice to haves) maar waar je, als je heel eerlijk bent, best wel zonder kan. 

Begin je met een A2 rijbewijs, dan wordt het aanbod automatisch al een stuk kleiner. Enkel motoren met max 35kW liggen dan binnen jouw bereik. 

Hoeveel cilinders moet jouw motor hebben? De verschillen zijn namelijk groot: ieder aantal cilinders geeft een totaal andere rijbeleving. Lees verderop in dit artikel (Tip 7) voor meer informatie hierover. 

Bedenk ook of je de mogelijkheid nodig hebt om een passagier achterop mee te kunnen nemen. Let er op of de buddyseat hier geschikt en groot genoeg voor is. Op een racer of offroad motor is deze plek vaak wat minder ruim bedeeld dan op allroads en tourmotoren. 

Vergeet de toeters en bellen
Wordt jouw verlanglijstje wel erg lang? Blijf altijd scherp op je must haves: wat heb je nu écht nodig?  Laat een goede motor niet voorbijgaan omdat ‘ie geen luxe snufjes heeft waar jij als beginnende motorrijder waarschijnlijk nog weinig gebruik van gaat maken of nog wel even zonder kan. Denk aan een dik vermogen of technische snufjes zoals quickshifters, meerdere rijmodi, verwarmd zadel, cruise control, USB aansluiting of bandenspanningsmeter. 

Tip 5. Oriënteer je breed

Neem zoveel mogelijk merken mee in je zoektocht. De grote spelers in de markt zoals Honda, BMW, Suzuki, Yamaha en Kawasaki staan vaak vooraan. Maar vergeet niet om verder te kijken tijdens je zoektocht naar jouw ideale motor. Het motoraanbod in Nederland en België groeit namelijk continu, met nieuwe types maar ook nieuwe merken. 

Heb jij bijvoorbeeld al wel eens gehoord van de motormerken Voge, Benelli, MASH of CFMoto? Wereldwijd al lang een groot succes, maar relatief kort in Nederland verkrijgbaar. 

Deze merken kunnen interessante en betaalbare alternatieven bieden voor de reeds bekende merken. Heb jij bijvoorbeeld een full-option avonturier op het oog? Dan zou de Voge 650DSX zomaar een potentieel alternatief zijn, die volledig uitgerust en nieuw wordt aangeboden voor minder dan €10.000.  

Voge DSX

Tip 6. Kies vermogen en gewicht dat bij jou past

Hoe meer inhoud in de clinders (cc’s), hoe meer kracht de motor levert en hoe zwaarder de motor weegt. Hoeveel cilinderinhoud heb jij eigenlijk nodig? Als beginnende motorrijder is het al uitdaging genoeg om ontspannen te leren motorrijden. Maak het jezelf daarom niet moeilijker door een motor te kiezen die de baas is over jou, in plaats van andersom. Kies dan ook niet meteen voor een raket zoals de Triumph Rocket.

Er is niemand die jou beoordeelt op het aantal cc’s dat jij rijdt en zoek andere motorvrienden als ze dat wel doen. Het draait bij iedere motorrijder om de beleving: en die kan op 300cc net zo goed zijn als op 1100cc.

Om je motor carrière te beginnen met een A2 rijbewijs (max. 35kW) is daarmee ook helemaal geen schande. Minder vermogen betekent vaak meer controle en daardoor meer wendbaarheid. Jij zult alleen maar beter leren motorrijden, wanneer je een vermogen kiest dat bij jouw ervaringsniveau past. Na minimaal 2 jaar in het bezit van het rijbewijs A2, mag je overstappen naar een zware motor (A1). Een perfecte periode om het motorrijden goed onder de knie te krijgen.

Neem ook het eigen gewicht van de motor mee in je overweging. Wat kun jij zelf tillen, mocht ‘ie een keer omvallen? Want dit zal geheid gaan gebeuren, zowel bij beginners als gevorderden.

Tip 7. Vind jouw ideale aantal cilinders

Naast vermogen en cilinderinhoud, is het aantal cilinders een apart advies waard. De verschillen zijn namelijk enorm groot: een 1-cilinder rijdt en voelt totaal anders dan een motor met 4- of zelfs 6 cilinders. De gasrespons, schakelmomenten, vibratie en geluid: het verschilt per aantal cilinders. Wees daarom bewust van deze verschillen. Ga op zoek naar wat jij het prettigste vindt. De enige manier om te ontdekken welk aantal cilinders past bij jouw rijstijl: erop rijden! Ga daarom proefrijden op alle cilinder varianten. 

1-cilinder                Schakel je laag in de toeren en zijn daarmee fijn voor voor korte afstanden. Ze zullen snel trillen als je niet in de juiste versnelling zit. Lange ritten op de snelweg zijn minder comfortabel op 1 cilinder. 1-cilinders worden vaak ook wel omschreven als motoren die bokken. 
2-cilinders Er zijn grote verschillen in de rijeigenschappen van 2-cilinders. Je zult dit dus echt per type motor zelf moeten gaan ervaren. Ze zijn enigszins vergelijkbaar met 1-cilinders, vanwege het snel schakelen, vermogen in lage toeren, de roffel uit de uitlaat en trillingen.
3-cilinders Zit qua eigenschappen precies tussen een 2- en 4 cilinder in. 
4-cilinders Het vermogen zit hier in de hogere toerentallen, waardoor je minder hoeft te schakelen. Ze hebben weinig last van vibraties.
5-cilinders Deze kom je niet zo vaak tegen in de markt. 
6-cilinders Heel smooth aan het gas, hebben een flink vermogen maar zijn ook flink zwaar in gewicht. Een mooi voorbeeld hiervan is de, door Motormeiden geteste, Triumph Rocket 3R.


Mijn eerste motor was er een met 4-cilinders. Na 2 jaar lang stoeien met soepel proberen te schakelen en het juiste toerental vinden, vervloekte ik mijn motor.  Omdat ‘ie maar niet leek te doen wat ik wilde. Het motorrijden werd er zelfs minder leuk door. Er ging een wereld voor mij open, toen ik een keer op een motor reed met ‘slechts’ 1-cilinder. De kortere schakelmomenten, het gevoel van de motor en de mate van controle: het maakte voor mij het verschil tussen genieten en frustratie. Maar onthoud: de keuze is en blijft geheel persoonlijk!   

Tip 8. Bereid je voor met reviews en experts

Achterhaal zoveel mogelijk informatie over wat de motormarkt te bieden heeft! Op de website en Youtube kanaal van Motormeiden vind je een groot aanbod aan rijtesten van allerlei type motoren.

Heb je al een specifieke motor op het oog? Op YouTube staan oneindig veel video’s van testers en motoreigenaren die honderduit vertellen over elk type motor dat je maar kunt bedenken. Maak gebruik van deze gratis schat aan informatie. Hoor van anderen hoe zij het rijden op deze motor ervaren, over het onderhoud dat ze hebben laten uitvoeren en ook de minpunten. Hoe meer recensies je bekijkt, hoe beter je een eigen afgewogen beslissing kunt nemen.

Kun je het antwoord op jouw vraag niet vinden? Of ben je gewoon benieuwd naar de mening van andere Motormeiden? Stel jouw vraag in de Motormeiden facebook groep. Met zo’n 10.000 leden zit er altijd wel iemand bij die jou verder kan helpen.

Tip 9. Achterhaal het onderhoudsinterval

Het onderhoudsinterval wordt vaak niet heel prominent geadverteerd. Maar dit is wel een belangrijke eigenschap om te weten over jouw motor. Een lagere onderhoudsinterval brengt meer kosten met zich mee, omdat je vaker langs de garage moet. Dit is waarschijnlijk een aspect dat je niet direct vooraf incalculeert bij het uitzoeken van je nieuwe motor, maar is voor zowel jouw portemonnee als je motor een goeie om in je achterhoofd te houden.  

Check wereldreiziger Itchy Boots eens. Zij kiest haar motor heel bewust uit op zo lang mogelijke onderhoudsintervallen, zodat ze niet in the middle of nowhere op zoek hoeft naar een garage. 

Voorkom de kat in de zak
Om te voorkomen dat jij een kat in de zak koopt, zul je het antwoord moeten achterhalen op een aantal belangrijke onderhoudsvragen.
Herinner je BRAVOK nog? Deze komt ook bij de aanschaf van een motor handig van pas. Dit zijn namelijk de belangrijkste punten die je moet controleren om de staat van een motor te beoordelen: Banden en Brandstof, Remmen, Accu, Verlichting en Vering, Olie, Ketting en Koeling.

Achterhaal vóór de onderhandeling sowieso het antwoord op de volgende vragen: 

(Wanneer) is de ketting vervangen?
(Wanneer) zijn de banden vervangen? Banden horen een (wettelijke) profieldiepte te hebben van minimaal 1mm. Ze zouden vervangen moeten worden bij een profieldiepte van 2 mm of lager.
(Wanneer) is de motorolie vervangen? Iedere 1500km tot 5000km of jaarlijks, afhankelijk van het onderhoudsinterval van jouw motor.
(Wanneer) is de remvloeistof vervangen?
(Wanneer) zijn de remblokken vervangen?
(Wanneer) zijn de bougies vervangen?
(Wanneer) is de vorkolie vervangen? Iedere 10.000km of 2 jaar

Onderhandeltip
Vertrouw op- en luister altijd naar je intuïtie in gesprek met de verkoper. Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dit vaak ook zo! Wees alert op het ‘wegwuiven’ van mankementen aan de motor. Het is altijd verstandig om iemand mee te nemen met wat ervaring, op technisch vlak of onderhandel skills. 

Tip 10. Kies je koopmoment

De laatste tip die we je mee willen geven is om het moment van aanschaf van je motor niet te beperken tot alleen het voorjaar, wanneer het motorvirus bij iedereen begint te kriebelen. In het najaar ligt de verkoop van motoren vaak flink lager, waardoor jouw onderhandelingspositie waarschijnlijk net wat gunstiger is.