10 tips: Voor Motorrijden in een groep

Het motorseizoen is al lekker op gang, wellicht heb je al een ritje gedaan met een groep of misschien ga je er zelf wel een organiseren. Motorrijden in een groep vraagt even net wat meer tekst en uitleg dan als je met zijn tweeën gaat. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten voor je op een rij.

  1. Tanken

Vergeet niet om met een volle tank de rit te beginnen, je wil echt niet diegene van de groep zijn waar iedereen op moet wachten.

 

  1. Draag veilige kleding

Hoe mooi de weersvoorspellingen ook zijn, draag je pakje! Het rijden in een groep brengt meer risico’s met zich mee. Misschien moet je plots uitwijken omdat je voor voorganger op de rem staat. Een ongeluk zit vaak in een klein hoekje.

 

  1. Houd voldoende afstand

De route die je rijd is meestal onbekend, je wil zien wat er om je heen gebeurt maar wil ook de groep bijhouden. Houd afstand en hou elkaar goed in de gaten.

 

  1. Baksteenformatie

De meeste groepen rijden in baksteen formatie. Dit houdt in dat je in versprongen verband, links en recht schuin achter elkaar op dezelfde rijbaan rijdt. Volgens brancheorganisatie KNMV is de veiligste manier om achter elkaar te rijden met voldoende afstand. Nadeel is dat de ‘slinger’ dan wel heel lang wordt.

 

  1. Ervaren vs. Onervaren

De positie van iedere rijdster in de groep is ontzettend belangrijk! Het bepaalt het tempo en voorkomt ergernissen. Wil je lekker door rijden, zorg dan dat je achteraan rijdt. Ben je wat minder ervaren zorg dat je een beetje vooraan rijdt en omring je met mensen die wat meer ervaring dan jij hebben.

 

  1. Wie rijdt er achter jou?

Let op je voorganger, maar vergeet ook zeker niet diegene die achter je rijdt. Volgen zij nog steeds of blijven ze achter bij een rood stoplicht? Stop op een veilige plek, zoals bij een bushalte of een parkeerplek om de groep weer bij elkaar te brengen.

 

  1. Groepjes maken

Is de groep groot en hebben meerdere mensen een navigatie, zorg dat zij te herkennen zijn door bijvoorbeeld een hesje aan te doen of iets anders wat opvalt. Zo weet je altijd bij wie je in de buurt moet rijden. Het beste is om groepjes te maken, elk groepje heeft dan zijn navigator. Je kan ook groepjes maken van ongeveer 7 personen en deze om de 5 minuten laten vertrekken, je hebt dan niet het grote groepsgevoel, maar je kan wel lekker doorrijden.

 

  1. Spreek een verzamelpunt af

Voordat je de route start kun je het beste het volgende verzamelpunt afspreken. Dit ka neen café of restaurant zijn waar een stop gehouden wordt. Mocht de groep uiteen vallen dan weet iedereen waar je elkaar weer samen brengt

  1. Rij voor jezelf

Kun je de groep niet bijhouden of heb je het gevoel dat je andere in de weg zit. Laat ze jou passeren, dan kun jij lekker op je eigen tempo de route rijden.

  1. Wees lief voor elkaar

Help elkaar in de groep, zwaai naar mede motorrijders en geniet van alles wat er om je heen gebeurt.

 

Heb je een leuk idee of heb je vragen? Tip de redactie en volg ons ook op facebook en instagram

Sharing is caring!

Eén gedachte over “10 tips: Voor Motorrijden in een groep

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

0