10x tips tegen motordieven

De meeste motoren komen nu weer uit de winterstalling en dus is het jat-seizoen voor motordieven ook weer geopend. We geven je een aantal tips hoe je diefstal kunt voorkomen en hoe je hem (snel) weer kunt terug vinden. Wist jij bijvoorbeeld dat dieven de motor vaak ergens ‘koud’ zetten?

1. Koop goede sloten

Zet je motor op slot, en dan het liefst drie keer! Stuurslot, schijfremslot aan de voorkant en een kettingslot aan de achterkant. Het beste kun je de ketting ook nog ergens aan vast maken, zoals een paal, waardoor dieven hem niet zo makkelijk kunnen optillen en  in een busje kunnen zetten! Bekijk de video hieronder om te zien hoe makkelijk je een motorscooter kunt stelen

2. Abus-slot met een 100DB alarm

Het is even een investering, maar doe het gewoon! Goede sloten zorgen er absoluut voor dat jouw motor niet of toch moeilijk gejat wordt. Let ook op het keurmerk: ART4, dat staat garant voor kwaliteit en wordt door de verzekering gezien als juiste slot. Het ART 4 kettingslot van Abus (GRANIT Detecto Plus | 8008), is ijzersterk en heeft een super handige gadget: een alarm met 100DB. Dat alarm gaat heel hard loeien als iemand het slot probeert te forceren. En iets wat dieven absoluut niet willen is dat alle aandacht naar heen getrokken wordt.

De pin bevestig je aan de schrijfrem waardoor het kettingslot gaat en ook aan een paal bevestigd kan worden. Vast is vast!

3. Socialmedia

Dominique had de grootste schrik van haar leven! Haar Suzuki stond niet meer op de plek waar hij gister nog stond. Op instagram en verschillende facebookgroepen liet ze iedereen weten dat haar motor was gejat. En dat had resultaat! Door het massale delen had iemand haar motor gespot en kon ze hem op, de vreemde plek, weer ophalen.

4. Motor koud zetten

Nog een tip die we van Dominique kregen. Als dieven een motor stelen, dan zetten ze hem eerst ergens ‘koud’. Oftewel ze zetten hem vaak op een andere plek, waarna ze hem 24 uur later kunnen ophalen. Dominique was dus net op tijd!

5. Schijfremslot

Een motor optillen en in een busje zetten is een koud kunstje. Terwijl jij lekker een drankje op een terrasje doet, kan jouw motor binnen 5 seconden in een busje gezet worden. Doe daarom altijd je motor op slot, ook als je een klein stukje rijdt! Een schijfremslot is makkelijk mee te nemen. Doe hem onderin je zadel en haal hem er weer uit als je de motor parkeert. Met deze abus … laten dieven het wel uit hun hoofd om jouw motor mee te nemen. Het is zo veel werk om zo’n slot eraf te krijgen zonder de motor te beschadigen.

6. Politie
Laat de politie weten dat je motor gestolen is. Jouw motor wordt dan geregistreerd als gestolen en dat maakt het doorverkopen een stuk moeilijker.

7. Verzekering
Laat ook jouw verzekering weten dat de motor gestolen is. Die kunnen ook stappen ondernemen.

8. Foto’s van jouw motor
De meeste van jullie doen dit al, maar maak regelmatig foto’s van jouw motor! Je kunt dan aan de politie en verzekeraar aantonen hoe jouw motor er uit ziet.

9. Marktplaats beroving

Houd verkoopsites zoals marktplaats goed in de gaten, motoren worden daar ook doorverkocht, meestal een paar weken later! Het kan ook voorkomen dat je motor gejat wordt tijdens de verkoop. Een potentiele koper maakt een proefrit en komt vervolgens nooit meer terug. Zorg er altijd voor dat diegene iets achter laat als waarborg (een persoon) of een geldig paspoort. De politie geeft in deze instagrampost ook handige tips!

10. track en trace systeem

Een GPS systeem wordt niet alleen gebruikt om een route te bepalen, maar kan helpen om een gestolen voertuig terug te vinden. Zowel voor de beveiliging als voor het opsporen van een voertuig is een track en trace systeem super handig. Het systeem moet worden ingebouwd of je hebt ook systemen met een magneet die 150 dagen zonder batterij kunnen. Je kunt zelfs een sms krijgen als je motor verplaatst wordt. Via een app met google maps kun je heel nauwkeurig en realtime zien waar je motor staat. Klik hier.

Wil je niets missen?  Volg Motormeiden ook op facebook en instagram

Sharing is caring!

0