AllesRijtesten

Triumph Daytona 660: Speeddaten met 198 km/u, maar het kan nog harder!

De Triumph Daytona 660, is zowel een bochtenkoning op het circuit als je beste maatje voor een lange rit. “De snelheid moesten we natuurlijk op het circuit en Duitste autobahn testen en dat was een leuke speeddate’ aldus motormeid Sanne, die een weekje mocht scheuren op dit beest dankzij een winactie.

Redactie: Tessa Deurloo
Tester: Sanne 1.68 m/ | Rijdt zelf: Kawasaki Ninja 650 (2019) + Honda CBR 600 RR (2006)
Fotocredits: effem.photography

Het triple geluid
Triumph heeft zijn iconische driecilinder motorblok tot in de perfectie verfijnd. De Daytona 660 combineert het koppel van een tweecilinder met de soepele kracht van een viercilinder, en dat alles met het herkenbare Triumph-triplegeluid. Met 95 pk en 69 Nm koppel, waarvan 80% al beschikbaar is vanaf 3.125 toeren, biedt deze motor pure sensatie en flexibiliteit. De Daytona 660 heeft een 14 L tank en verbruik van (4.9 l / 100 km), je kunt er dus een behoorlijk stuk op rijden.

Zithoogte & zithouding
Met een zithoogte van 810 mm past deze slanke rakker perfect bij Sanne’s 1,68 m. ‘De licht voorovergebogen houding zit lekker sportief, zonder dat je polsen zeer gaan doen’. De Daytona 660 zit qua zitpositie lekker tussen de hardcore Yamaha R7 en mijn eigen Kawasaki Ninja 650 – meteen twee stevige concurrenten. Ook de Honda CBR650R en Suzuki GSX-8R horen bij dit snelgroeiende clubje. Maar waar die andere jongens het moeten doen met een paralleltwin, pronkt de Daytona met zijn unieke driecilinderhart.

Het is trouwens niet zomaar een Trident met een sportief jasje. Onderhuids is flink gesleuteld: van de krukas tot grotere gasklephuizen en airbox, alles is aangepast om de Daytona klaar te stomen voor serieuze sportieve actie. En dat gaan we natuurlijk testen!

Dit moet mijn nieuwe motor zijn?!
‘Op de snelweg schiet de Daytona er soepel vandoor, zowel in lage als hoge toeren. Zo vertrouwd zelfs dat ik mij serieus afvraag of ik mijn eigen motoren (Kawasaki Ninja 650 en Honda CBR 600 RR) maar eens moet inruilen! De motor heeft een gewicht van 201 kg en rijdt echt soepel door elke bocht. Een heerlijke motor voor zowel beginnende (A2) rijders als zij die al langer hun rijbewijs hebben.

Dertig in de vijfde versnelling?
Op bochtige plattelandswegen bewijst de Daytona zijn wendbaarheid. Zelfs in de vijfde versnelling bij 30 km/u blijft hij soepel als boter. Geen bokken, geen gehannes, gewoon gas erop!

Rijmodi voor elk weer
De drie rijmodi – Rain, Road en Sport – zorgen dat je altijd grip hebt, of je nou in een stortbui rijdt of vol gas gaat. De voorkant blijft altijd netjes op de grond, ook in de Sport-modus. En ja, hij kan flink doortrappen! Dat gaan we testen over de grens in Duitsland en op de TT Experience in Assen waar we met de Daytona op het circuit mogen spelen!

Topsnelheid testen
Tijdens een korte grensoverschrijding in Duitsland tikken we de 198 km/u aan en de Daytona 660 had makkelijk nog harder gekund. De topsnelheid op papier? 216 km/u. Zo snel en stabiel dat je spontaan gaat twijfelen of je niet elke dag over de grens wil scheuren.

Assen: de ultieme test tijdens Motormeiden TT Experience
Natuurlijk kon ik de Daytona niet testen zonder ‘m ook los te laten op de iconische bochten van TT Circuit Assen, tijdens de Motormeiden TT Experience. Hier komt de ware kracht van deze motor echt tot zijn recht! In elke bocht duikt hij strak de bochten in en bij het uitaccelereren voel ik die 95 pk gewoon vragen om meer. De combinatie van de snelheid en het soepele schakelen maakt elke ronde een feestje. Het voelde alsof de Daytona en ik voor elkaar gemaakt waren – en Assen was het perfecte podium voor onze speeddate!

Conclusie
Na een weekje met de Daytona, inclusief een indrukwekkend optreden op Assen en de Duitse snelweg, twijfel ik serieus of mijn eigen motor (Kawasaki Ninja 650) nog wel mee kan komen. Deze Triumph is niet alleen snel en wendbaar, maar geeft je ook dat heerlijke vertrouwen onderweg. Een motor om verliefd op te worden – of eigenlijk, om gewoon direct mee naar huis te nemen!

Prijs Daytona 660 Nederland 
Vanaf € 10.995,00

Prijs Daytona 660 Belgie
Vanaf  € 9.995,00