AllesRijtestenTravel

Reisreportage: De 25 meest iconische bergpassen in Karinthië met de Suzuki GSX-S1000GX

Als motorrijder is er niets spannender dan het vooruitzicht van 25 iconische bergpassen en meer dan 1000 haarspeldbochten!  Wij gaan naar Karinthie, een prachtig gebied verspreid over Italië, Oostenrijk en Slovenië. Met de Suzuki GSX-S1000GX onder het zadel wordt deze tocht helemaal een onvergetelijke ervaring. Deze sportieve en wendbare cross-over motor is de perfecte partner voor de talloze haarspeldbochten, steile afdalingen en smalle wegen die je op deze route te wachten staan.

Redactie: Tessa Deurloo |Lengte: 1.70 | Rijdt zelf: Suzuki GSR 600
Fotograaf: @llink.media 

Bedankt Suzuki Belgium & Suzuki Nederland |@tripmotorreizen
Prijs NL: 18.499 euro | Prijs BE: 17.499 euro 

Karinthië waar ligt dat?

Dit zijn niet zomaar bergpassen, maar de ’25  meest iconische’ die we met jou delen. Karinthië, gelegen in het zuiden van Oostenrijk met als hoofdstad Klagenfurt, is een paradijs voor motorrijders. Onze reis start in een heerlijk motorhotel, waar we 5 dagen lang de hele streek uitkammen en de mooiste bergpassen gaan rijden, ook met een gedeelte in Slovenië en Italië.  Slovenië is overigens ook heel mooi rijden, het heeft kraakheldere rivieren, prachtige wandelroutes en schitterende natuur. Hier zijn een paar leuke weetjes en wat je kunt verwachten als je dit prachtige gebied op de motor verkent:

Adembenemende Bergpassen

  • Nockalmstraße (O): Een van de meest geliefde routes in Karinthië. Deze 34 km lange weg slingert zich door het Nockberge-gebergte en biedt 52 haarspeldbochten. De weg is perfect onderhouden, wat zorgt voor een soepele en plezierige bochtenervaring. Bovenop de Nockalm heb je waanzinnig uitzicht en kun je bij een houtenberghut, die ontzettend kneuterig is, iets drinken of een soevenier halen.
  • Grossglockner Hochalpenstrasse (O): Deze beroemde Alpenpas voert je naar het hart van de Oostenrijkse Alpen, met een prachtig uitzicht op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner. Een absolute must voor iedere motorrijder. Tip: Je koopt een toegangsticket en kan de hele dag de grossglockner op-en-af rijden. Let op: Blijf wel binnen de ‘tolpoortjes’ anders moet je weer opnieuw een ticket kopen. Net daarvoor kun je omkeren om weer omhoog te rijden.
  •  

  • Edelweißspitze (O): Ben je op de Grossglockner? Dan kun je deze top ook niet laten liggen. Met kleine klinkertjes op het wegdek en hele kleine smalle bochten, is dit wel een van de meest technische stukken van de Hochalpenstrasse. Een vangrail is er trouwens ook niet. Net voor het ‘hoogtepunt’ stond er een rij met auto’s en zijn wij uiteindelijk achteruit omgekeerd om de drukte te vermijden.
  • Stallersettel (O): Een mooie pas naar beneden, waar je niet bang hoeft te zijn voor tegenliggers want het is eenrichtingsverkeer. Elke 15 minuten is de pass boven open en als je je door de loslopende koeien op de weg hebt gemanoeuvreerd staat er een prachtig pas op jou te wachten. Als de laatste motor/auto beneden is gaat deze pas vervolgens beneden voor 15 minuten open. Eenmaal aangekomen zijn er in de vallei leuke houten hutten om wat te drinken of om te stoppen langs een van de adembenemende blauwe bergmeren.

Naast de iconische bergpassen rijden we ook een dag in Italië de kleine berg weggetjes, die misschien nog technischer en krapper zijn dan de Edelweisspitze.

Reisgezelschap: 20 motormeiden

Waarom de Suzuki GSX-S1000GX?

Dit jaar hebben we al eens kennis gemaakt met de Suzuki GSX-S1000 GX. We konden toen maar 1 dag op deze sportieve tourmotor rijden. Deze krachtpatser is juist een zalige motor om lange stukken mee te rijden! Perfect voor mensen die van wat extra comfort houden tijdens een motorvakantie. De GSX heeft een sportief kantje dankzij de verschillende rijstanden en trapt lekker door, dankzij de up & down quickshifter en dat willen we natuurlijk veel langer testen.

Na ruim 1000 kilometer op de teller en meer dan 1000 haarspeldbochten verder, kunnen we kunnen niet anders, dan concluderen dat het een heerlijke motor is. Met veel comfort zoals, mooie handkappen, handvatverwarming, tracticontrol en cruisecontrol. Wij zitten met onze kadetten trouwens op het extra comfort zadel, en  dat zit echt formidabel!

Techniek en electronica op de GSX-S1000GX

De hartslag van deze 999 cc machine komt uit het vier-in-lijn blok, oftewel een betrouwbare viercilinder goed voor 152 pk bij 11.000 tpm en een koppel van 106 Nm bij 9.250 tpm. De vermogensafgifte is zo soepel dat je moeiteloos bij lage toeren kunt rijden en direct kunt versnellen wanneer dat nodig is, geen gestotter. Je kan makkelijk switchen tussen drie rijmodi: A (sportief), B (minder agressief) en C (voor omstandigheden met weinig grip). Tractiecontrole, hydraulica en voorspanning zijn eenvoudig aan te passen via de linker knop op het stuur, met alles duidelijk weergegeven op een digitaal TFT-kleuren display.

Tijdens het rijden vering aanpassen?

De GSX beschikt over een geavanceerd technologiepakket. Dit is het eerste model van Suzuki dat is uitgerust met SAES (Suzuki Advanced Electronic Suspension). Tijdens het rijden kun je de vering electronisch aanpassen: met bagage, bijrijder of gewoon jijzelf erop.

De motor blijft stabiel op de weg rijden dankzij het gloednieuwe SRAS (Suzuki Road Adaptive Stabilization). Hiermee worden de schokken op je stuur en motor opgevangen waardoor het minder hobbelig rijdt, dit wordt 1.000 keer per seconde bijgestuurd met behulp van een elektronisch aangestuurde hydraulische klep.

Kritische punten Suzuki GSX- S1000 GX

We kunnen niet anders concluderen, dat de GSX-S1000 GX een heerlijke motor is. .Je sjeest letterlijk elke bergpas over. Persoonlijk zou ik een hoger windscherm erop zetten en het is jammer dat het standaard ruitje alleen met een sleutelset aangepast kan worden (wel op 3 standen), in plaats van schuif systeem. De inhoud van de zijkoffers vind ik daarentegen ook aan de kleine kant, heeft ook met de ergonomie en die schuine stukken te maken. Maar buiten deze twee kleine opmerkingen, vooral een heerlijke motor, die makkelijk te manouvreren was als je ernaast liep. Mogelijke concurrenten van de Suzuki GSX in dezelfde prijsklasse zijn Kawasaki Versys 1000 se, Triumph Tiger 900  of de BMW F900 XR.

PRIJS: Suzuki GSX-S1000GX
Prijs NL: 18.499 euro
Prijs BE: 17.499 euro 

Tip: Suzuki geeft 6 jaar garantie en 6 jaar pech-hulp op de nieuwe motoren.

De Hoogtepunten: De Passa Predil (Slovenië) & Dolomieten (Italië)

Van de vele passen die we reden, staken de Dolomieten en de Passa Predil er met kop en schouders bovenuit. De Dolomieten bieden prachtige uitzichten, nog nooit hebben we zo’n immense bergpartij zien oprijzen uit het niets, en dan is daar opeens de Sellajoch (2218m), die steeds dichterbij komt en jij je als motorrijder steeds kleiner voelt worden. Het is er trouwens wel druk met campers en ander verkeer en soms reden we max. 30 km door die mooie bochten, maar het blijft indrukwekkend.

De Passa Predil ligt in Slovenië vlakbij het bekende meer Lago di Predil.  Waar je volop kan zwemmen, surfen en kayakken. Wij nemen een lunchbreak bij een eenvoudige houten restaurant, met uitzicht op dit prachtige meer en gaan vervolgens weer met de GSX de hoogte in. Bij de slagboom rij je de De Passa Predil op en overbrug je 769 hoogtemeters over 14 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5.2%.

Dolomieten

Geen valhekje op deze pas

Gelukkig mooi strak asfalt op de Passa Predil  maar wel een smalle eenbaansweg die beide kanten verkeer toelaat. Het eerste stuk gaat door kaarsrechte naaldbomen, die zorgen voor wat verkoeling en de weg begint daarna al vrij snel omhoog te lopen totdat je tussen de toppen van de Julische Alpen rijdt. Het is een technische pas, met werkelijk prachtige uitzichten en bochten. Die bochten hebben GEEN valhekje en je rijdt soms aan de rand van de berg.

De kunst is om vooruit te blijven kijken en niet opzij. Dankzij de soepelheid van de  GSX-S1000 GX voelde ik me volledig in controle, zelfs op de krapste stukken met tegenliggers. De 999cc-motor gaf ook altijd genoeg koppel om soepel door de bochten omhoog en naar beneden te rijden. Het liefst rijdt ik die passen in de ‘felste’ stand, dan trekt hij lekker op en houd je genoeg tractie.

Kritische punten over Karinthië

Soms moet je lange stukken overbruggen om in het volgende gebied te raken, hoewel dat natuurlijk relatief is.  Vanuit het hotel rijd je soms een uur om te beginnen aan een mooie bergpas. Dat zijn vooral stukken snelweg, maar dan kom je wel weer bij een adembenemende bergpas uit. De passen die wij hebben gedaan zijn op sommige punten erg populair bij ‘campervolk’ die tuffen dan met hun Hymer aan 30 km per uur de berg af en stoppen allemaal op dezelfde parkeerplaats om dezelfde foto te maken. Beste reistijd is buiten de schoolvakanties. Wij reden er eind augustus.

Lijstje: 25 Iconische bergpassen in Karinthie

Zet dit lijstje in je notities, want dit zijn werkelijk de meest iconische bergpassen die wij gereden hebben op 5 dagen tijd. Lijstje gaat onder de foto’s door.

  • Gailbergsattel (981m)
  • Kreuzbergsattel (1074m)
  • Wurzenpass (1073m)
  • Prelaz Vrsic (1611m)
  • Passa Predil (Slovenie)
  • Sella Nevea (1195m)
  • Sella Cereschiatis (1066m)
  • Nockalmstrasse (2042m)

lijstje gaat onder deze foto verder….

  • Nationalpark Nockberge
  • Prekowapass (1179m)
  • Ossiacher See
  • Grossglockner Hochalpstrasse
  • Edelweißspitze (2571m)
  • Kaiser-Franz-Josefs-Höhe (2369m)
  • Passo Furcia,
  • Cortina, d’ Ampezzo
  • Staller Sattel (2052m)
Dolomieten
  • Dolomieten Furkelpass (1789m)
  • Pass Gardena (2136m)
  • Sella de Culac (1481m)
  • Sellajoch (2218m)
  • Passo Pordoi (2239m)
  • Passo Falzarego (2105m)
  • Cortina d’Ampezzo
  • Passo Cimabanche (1529m)

Wil je ook mee met Motormeiden op vakantie? Houd onze events goed in de gaten.