AllesRijtesten

Dit moet je echt weten over jouw motorbanden!

Je motorbanden zijn de enige vorm van contact tussen jou en de weg. Het heeft dan ook weinig uitleg nodig dat deze in goede staat moeten zijn voor je eigen veiligheid. Maar waar let je op en hoe weet je of jouw motorband nog goed is? En wat betekenen al die afkortingen op je motorband? Wat als je lek rijdt? Wij geven je hieronder wat tips.

Redactie: Ellen Kox i.s.m. Sabra Motorbandenservice
Vragen over jouw motorband? Neem contact op met Sabra Motorbandenservice. Zij hebben ook een zeer grote collectie motorbanden op voorraad.

Welke motorband kies je voor jouw motor?

Vaak raadt de fabrikant van jouw motor een aantal bandensets aan die afgestemd zijn op jouw motor. Deze kun je altijd terugvinden in de handleiding van je motor. Dat wil overigens niet zeggen dat je alleen de keuze hebt uit deze motorbanden. Uiteindelijk ligt het voornamelijk aan je rijstijl en wat je zelf van een motorband verwacht. Rijd je iets sportiever, dan zou je kunnen kijken naar sportieve straatbanden. Ben je meer van het lekkere toeren, dan past een motorband met een langere levensduur en meer profiel misschien beter in jouw straatje.

Hoeveel bandenspanning heb je nodig?

Een te lage of te hoge bandenspanning kan ervoor zorgen dat een motor niet lekker rijdt, meer brandstof verbruikt of grip mist. Zorg daarom dat je motorbanden op de juiste spanning zijn vóordat je aan je rit begint. Belangrijk is om dit bij koude motorbanden te doen omdat de motorband tijdens een rit opwarmt. Warme lucht zet uit waardoor je spanning tijdens of na een rit hoger ligt dan bij koude motorbanden. De juiste bandenspanning kun je terugvinden in het instructieboekje van je motor of op de website van de bandenfabrikant.

Wanneer afwijken van de bandenspanning?

Soms kun je van de geadviseerde bandenspanning afwijken. Als je motor zwaar beladen is kun je er wat extra lucht bij doen. Als je op het circuit rijdt met je straatbanden kan de bandenspanning iets lager omdat de motorbanden hier sneller opwarmen. Tip: check je bandenspanning minimaal maandelijks.

Wat is de leeftijd van motorbanden?

Motorbanden verslijten naarmate ze ouder worden. Gelukkig kun je eenvoudig zien wanneer jouw motorband geproduceerd is aan de hand van de zogeheten DOT code. Hier staan 4 cijfers in vermeld, bijvoorbeeld 4312. De eerste twee getallen geven het weeknummer aan en de laatste twee cijfers geven het jaartal aan. Deze motorband is dus geproduceerd in week 43 van 2012.

Oei… een motorband uit 2012

Als een motorband onder de juiste condities wordt opgeslagen kan een motorband van een paar jaar oud nog prima onder je motor gemonteerd worden.

Check je eigen motorbanden

Vergeet niet om ook eens naar je eigen motorbanden kijken. Hoe oud zijn ze eigenlijk? Is een motorband ouder dan 7 jaar, laat hem dan sowieso vervangen. Kijk vooral ook naar de slijtage van je motorband. Zie je droogtescheurtjes, is het profiel versleten of is de motorband onregelmatig afgesleten? Laat ze dan ook vervangen. Wil je een gebruikte motor aanschaffen, vergeet dan niet om de staat van de motorbanden te checken.

Tip: in het profiel van je motorband zie je ‘slijt indicatoren’ zitten. Dit zijn kleine rechthoekige stukjes in je profiel. Zijn deze (bijna) gelijk met de profieldiepte van je motorband, dan is je motorband aan vervanging toe.
Hoe moet je een lekke motorband repareren?

Oef… zal je net zien, ben je lekker aan het rijden en heb je ineens een lekke motorband. Wat dan? Kan dit gerepareerd worden? Sommige bedrijven zetten een ‘pluutje’ om het gat tijdelijk te dichten, maar gebruik dit alleen als noodmiddel om naar huis of de garage te rijden. Om een ‘pluutje’ te kunnen zetten moet het gat in je motorband vaak al groter worden gemaakt. Laat je motorbanden dus z.s.m. vervangen als je weer thuis bent en ga ook niet aan de slag met bandenplak.

Een blauwe motorband?

Nee, we bedoelen hier niet een motorband die je voor een eventuele ‘gender reveal’ kan gebruiken 😉 Wanneer een motorband flink warm is geweest bijvoorbeeld door te lage bandenspanning (extra wrijving) of overbelasting kan deze na afkoeling blauw uitslaan. De blauwe aanslag is veelal oppervlakkig en verdwijnt meestal weer als je gaat rijden. Racebanden slaan vaak blauw uit als ze niet of onvoldoende voorverwarmd zijn.

Wat betekenen al die afkortingen op een motorband?

Op de zijkant (wang) van je motorbanden staat veel informatie. Naast de DOT code vind je ook het merk en het type motorband terug én nog een heleboel andere cijfers en letters. Deze geven de afmetingen, draagvermogen, snelheidsindex en toepassing aan.

Als voorbeeld nemen we een achterband met de volgende gegevens:

190/55 ZR 17 M/C (73W) TL

190       = de breedte van de motorband in millimeter
55        = de hoogte/breedte verhouding (hoogte is 55% van de breedte)
ZR       = Z geeft de snelheidsindex aan en R geeft aan dat het een radiaalband is
17        = de velg diameter in inch
M/C      = M/C staat simpelweg voor MotorCycle
(73W)   = 73 is de draagvermogenindex en W is de snelheidsindex
TL        = Tubeless (zonder binnenband) TT = TubeType (met binnenband)

Een gedachte over “Dit moet je echt weten over jouw motorbanden!

  • Dank voor de duidelijke info over banden! Ook voor een motorman 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *