Toptalent: Jolanda van Westrenen rijdt in topklassement

De 32-jarige Jolanda van Westrenen rijdt in het hoogste niveau op het circuit in het Nederlandse Kampioenschap. Daarnaast rijdt ze met een damesteam het WK, 24-uurs Endurance wedstrijden. Jolanda komt niet bepaald uit een motorfamilie, het ging haar dus zeker niet voor de wind. Daarnaast heeft ze afgelopen jaar een flinke crash gemaakt waar ze met meer dan 200 km/ph uit de bocht vloog, maar deze meid geeft niet op!


Wat doe je in het dagelijks leven?

Ik ben agrarisch adviseur bij melkveebedrijven en in de weekenden ben ik druk met de motorsport! Momenteel rijd ik met mijn Yamaha R1 wedstrijden in het Nederlands kampioenschap op het hoogste niveau en daarnaast rijd ik WK 24-uurs Endurance wedstrijden met een compleet dames team: Girls Racing Team !

Hoe was 2018 voor jou?

Het was mijn debuut jaar op de 1000cc Superbike in het NL kampioenschap, en meteen in de eerste race behaalde ik al de 5e plek! Daar was ik erg blij mee en het zag er veelbelovend uit. Helaas bij de kwalificatie in Le mans voor het WK Endurance kwam ik zwaar ten val met meer dan 200 km per uur.

Was je ernstig gewond?

Mijn voet had meerdere breuken en de dokters vertelden me dat ik maar een kleine kans had om dit seizoen nog te kunnen rijden. Maar binnen 7 weken zat ik al weer op mijn motor na het missen van 2 races in het NL kampioenschap. Het rijden was ontzettend zwaar omdat mijn voet flink tegenstribbelde en geen kracht had. Dat heeft me wel nog veel tijd gekost om weer terug te komen op het niveau waar ik het seizoen mee begon. Toch behaalde ik in Dijon alweer 2x de 4e plek, reed ik op Assen een nieuw PR van 1.42.9 en werd ik alsnog 6e in het NL Kampioenschap!

Waarom ben je gaan motor rijden?

Ik heb absoluut geen motor gekke familie, dus daar komt het motorvirus niet vandaan, maar ik wilde wel hard gaan met alles zoals de paarden, mijn brommer en later een auto. Ik heb toen stiekem mijn motorrijbewijs gehaald want deze PK’s konden gemakkelijk even op stal als ik te druk was met de studie. Al snel kocht ik een Honda CBR 600 en reed ik tussen de 10 en 15.000 km per jaar in binnen en buitenland, gewoon voor de lol.


Begreep jouw familie waar je mee bezig was?

De meeste coureurs in de sport hebben een familie die gek zijn met motoren en vaak ontstaan zo sponsors en een team. Bij mij was dat niet zo. Sterker nog, mijn ouders begrepen er niets van en er was zelfs wat onenigheid over. Toch heb ik dit in mijn eentje doorgezet.

Doe je nog steeds veel op eigen houtje?

Veel dingen kan ik zelf zoals wielen wisselen, motor onderhoud, reparaties na een valpartij, vering afstellen, enz. Maar inmiddels rijd ik op een niveau dat het echt teveel is om in je eentje te doen. Gelukkig heb ik nu hulp van een aantal monteurs die mij helpen met het voorbereiden van de motor op de races.


Wat voor motor heb je nu?

Ik heb nu nog steeds een straatmotor in mijn bezit: een Kawasaki ZX6 van 2004 waar ik heel af en toe nog eens een rondje mee doe. Maar ik ben naast mijn werk zo druk dat ik er simpelweg niet aan toe kom. De wedstrijden doe ik met een Yamaha R1.

Heb je nog een goed voornemen voor 2019?

Podium rijden in het NK zou ik echt super vinden. Echter moet daarvoor alles kloppen: motor, team, en mijn eigen conditie en mindset. Dat zal nog niet mee vallen.

Wat heb je er allemaal voor moeten doen en laten om op jouw niveau te komen

Alle vrije uurtjes gingen op aan eindeloos sleutelen en prutsen aan de motor, het sporten, het zoeken naar sponsoren. Voor mij waren de weekenden alleen maar bestemd voor het voorbereiden voor de volgende race. Het is een keiharde sport omdat je er juist zoveel voor moet opgeven, maar daardoor ben ik ook heel vastberaden. Ik wil er echt het uiterste uithalen.


Waar ben je trots op?

Op hetgeen ik tot nu toe bereikt heb en dat met weinig middelen en geen motorsport achtergrond. Ik ben op veel plekken geweest en heb veel verschillende mensen ontmoet, dat vind ik echt mooi.

En in resultaten?

De overwinning van de Stock 600 klasse bij de 24H Barcelona in 2015 en de 8e plek in de Stock klasse in de WK 24H Bol do’r 2017. Daarnaast ben ik ook wel trots op mijn debuutjaar 2018 met de R1 in het NK. Hopelijk wordt 2019 nog beter!?


Wat zou je graag nog willen bereiken?

Ik hoop dat we met het Girls Racing Team nog betere resultaten kunnen behalen in het WK. Daarnaast zou ik zelf ook wel graag eens mee doen met de snelle mannen in het IDM of BSB op de Superbike.

Wil je meer weten over Jolanda dan kun je haar persoonlijke website bezoeken. Wil je niets missen? Volg Motormeiden ook op facebook en instagram! Heb je ook een bijzonder verhaal? Tip de redactie: info@motormeiden.tv

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

0