AllesRijtesten

Motortest: Honda CB750 Hornet – Een legende in een modern jasje

Een week lang mag ik op pad met de Honda CB750 Hornet: een legende in een nieuw jasje. Deze iconische naam heeft een flinke make-over gekregen en belooft meer power, meer comfort en meer rijplezier dan ooit tevoren. We toeren door Duitsland, Nederland en vooral door veel regen. Een ding kan ik alvast verklappen: je krijgt heel veel motor voor je geld. Dat is natuurlijk al een pluspunt, maar hoe zit het met de andere punten?

 Honda CB750 Hornet         

Redactie: Ellen Kox / Lengte 1.63 m / Instagram @only1wayup

Foto’s: Ellen Kox – llnk.media / Instagram @llnk.media 

Van Honda CB750 naar CB750 Hornet

De originele CB750 staat bekend als de motor die voor een revolutie in de motorwereld zorgde met zijn viercilinder 750cc motorblok en betrouwbare prestaties. De CB750 Hornet tilt dit erfgoed naar een hoger niveau, maar dan in een modern en agressief ogend jasje. Met de scherpe vormen doet de Hornet me inderdaad denken aan een hoornaar (wesp).

Ellen Kox met de Honda CB750 Hornet

Waar de oude CB750 pure nostalgie uitstraalt, is de Hornet het tegenovergestelde. Modern, een stalen diamantframe, bomvol technologie zoals aanpasbare riding modes, tractiecontrole, ABS en smartphone connectiviteit.

Honda CB750 Hornet door llnk.media

De nieuwe Hornet is verkrijgbaar in 4 kleuren: Graphite Black, Pearl Glare White, Matte Iridium Grey Metallic en Matte Goldfinch Yellow.

 

Blok en elektronica

De Honda CB750 Hornet is voorzien van een parallel 755 cc twee cilinder motorblok. Dat wil zeggen dat je vooral in de lage toeren de power kunt vinden en wat minder in topsnelheid. De Hornet vertoont geen “bokkig” gedrag zoals wel eens bij een tweecilinder het geval is, maar heeft een hele fijne vermogensafgifte en de gashendel is goed te doseren. 

Honda CB750 Hornet

Ons testmodel is voorzien van een quickshifter welke up & down te gebruiken is, dus schakelen met de hendel hoeft bijna niet. Deze werkt ook perfect, want ik heb geen enkele mis-shift meegemaakt. 

 Op z’n top heeft de Hornet 92 pk tot z’n beschikking bij 9,500 toeren en 74,4 Nm koppel bij 7.000 toeren. Het is mogelijk om de motor te herprogrammeren naar 35 kW, waardoor hij ook geschikt is voor A2 rijders.

Detail foto van de Horna CB750 Hornet

Het 5” TFT beeldscherm is helder en goed af te lezen onder elke omstandigheid. Rijd je in het donker, dan gaat het scherm automatisch naar de donkere stand. Dit gebeurt ook in tunnels of onder viaducten. Leuk is dat je zelf kunt kiezen welke data je op je dashboard wilt zien. Verbind je je telefoon met de motor? Dan valt er wel wat informatie van het scherm om ruimte te maken voor de functies die de Honda RoadSync App je biedt. Daarover later meer.

 Nog een leuke gimmick qua elektronica zijn de self-cancelling knipperlichten, wat betekent dat ze vanzelf uitgaan nadat je de bocht/afslag voorbij bent.

 

Riding modes 

De motor heeft drie standaard riding modes: standard, sport en rain. Aangezien we tijdens onze rit in Duitsland bijna alleen maar regen hebben gehad, heb ik die laatste modus uitvoerig kunnen testen. Voor mijn gevoel wordt het vermogen tot de helft gereduceerd en pikt de motor het gas veel langzamer op.

Honda CB750 Hornet

De leukste stand is toch wel de sport modus, waarbij de Hornet wat vinniger wordt. Feller op het gas, minder motorrem en gewoon lekker om mee door te rijden.

Als vierde heb je riding mode “user”, waar je zelf in het motormanagement kunt aangeven hoe de motor moet reageren. Zo kun je de motorrem, de gasrespons en de traction controle aanpassen.

 

Zithoogte en rijgedrag

Met 790 mm zithoogte is het een toegankelijke motor voor veel vrouwen. Ik kan met mijn lengte van 1.63m bijna met beide voeten plat aan de grond, wat toch altijd ffjn is voor dat extra beetje zelfvertrouwen. Je zit rechtop op de motor.

Honda Hornet CB750 met Ellen Kox

Qua rijgedrag vind ik ‘m super. De CB750 Hornet rijdt echt onwijs fijn. Het is een leuke, speelse motor. Een echte bochtenvreter, want hij stuurt zo soepel en licht. Dit komt mede doordat de motor compact is. Ik heb me geen moment onzeker gevoeld op de Hornet. De power onderin de toeren zorgt ervoor dat je snel kunt optrekken.

Honda CB750 Hornet door llnk.media

Na een flinke regenbui moet ie wel even afkoelen, want water wordt opgevangen in de kappen bij de radiator. Wanneer dit water in contact komt met de radiator begint hij flink te stomen. Grappend wordt de Hornet hierbij door ons omgedoopt tot de hete, stomende “Honda Horny”.

Honda CB750 Hornet door llnk.meda

Een naked bike heeft al vaak een groot nadeel en dat is de hoeveelheid wind die je kunt vangen. De Duitse snelweg is dan ook niet per se het meest prettige stuk wat ik heb ervaren. Honda levert een klein windschermpje als accessoire, wat mogelijk iets helpt tegen de rijwind .

Ellen Kox met de Honda CB750 Hornet

Honda RoadSync App

Een leuke gimmick is de Honda RoadSync App. Je verbindt de motor eenvoudig met je telefoon en kunt dan vervolgens gebruik maken van een aantal handige functies. Zo kun je Google Maps als navigatie gebruiken en kun je eenvoudig WhatsApp berichtjes beantwoorden. Ik hoor je al denken “huh?!”, maar als je via een headset verbonden bent met je telefoon, dan leest de Honda app je berichtjes voor. Vervolgens kun je reageren door een bericht in te spreken, wat de app vertaalt naar een getypt bericht. Eerlijk is eerlijk, ik dacht dat het een onnodige en afleidende functie was, maar het was eigenlijk echt wel handig!

 

Dashboard Honda CB750 Hornet

 

De Honda RoadSync App houdt je reishistorie ook bij. Leuk om te zien waar je allemaal gereden hebt! De navigatie werkt ook prima in combinatie met gesproken instructies. Er verschijnt een pijltje op je dashboard zodra je een afslag nadert en ook de resterende afstand tot de afslag wordt aangegeven. De navigatiefunctie maakt gebruik van Google Maps, wat prima werkt om van A naar B te rijden, maar je kunt er geen routes mee importeren.

 

 

Wat vinden wij van de Honda CB750 Hornet?

De Honda CB750 is een hele leuke, speelse motor die heel toegankelijk is met een zithoogte van 790 mm. Door de verschillende riding modes kun je met een gerust gevoel in alle weersomstandigheden rijden (oke, sneeuw heb ik niet geprobeerd 😉 ). Met alle elektronica, de gemonteerde onderdelen en verbindingsmogelijkheden krijg je echt heel veel motor voor je geld. Een echte aanrader, wat mij betreft!

Ellen Kox met de Honda CB750 Hornet

De Honda CB750 Hornet is verkrijgbaar vanaf € 7.899 (België) of € 8.999 (Nederland). Benieuwd naar de Honda CB750 Hornet? Boek een proefrit bij een dealer bij jou in de buurt.

 

Technische specificaties Honda CB750 Hornet

 

Motor Vloeistofgekoelde OHC viertakt parallel tweecilinder met 270° krukas en unicam, 8 kleppen
Inhoud 755 cc
Max vermogen 92 pk (67,6 kW) bij 9.500 t/min
Max koppel 74,4 Nm bij 7.000 t/min
Voorvering Showa 41 mm SFF-BP USD, 130 mm veerweg
Monoshock Monoschock schokdemper, Pro-link swingarm, 150 mm veerweg
Remmen voor Dubbele remschijf 296 mm x 4mm met Nissin radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen
Remmen achter Enkele remschijf 240 mm x 5 mm met eenzuigerremklauw
Zithoogte 795 mm
Tankinhoud 15,2 liter
Gewicht 190 kg