AllesMotornieuwsRijtesten

Rijtest: Zero DSR/X – één met de natuur en het avontuur

Zero Motorcycles lanceerde onlangs de gloednieuwe adventure motor Zero DSR/X. Een super krachtige elektrische motor die gemaakt is voor elke ondergrond! Motormeiden gaat offroad met de Zero DSR/X en test deze muisstille avonturier zowel in de bossen als op het gladde wegdek. Ontdek de toekomst en lees snel verder over onze ervaring met de Zero DSR/X.

Redactie: Tessa Deurloo
Lees ook zeker deze test met de Zero SR

De afgelopen 16 jaar heeft Zero Motorcycles al een uitgebreid gamma aan elektrische motoren op de markt gebracht, maar van een echte adventure motor was het nog niet gekomen. Tot nu toe. Met de woorden ‘the future is here now’ en een uitleg over de super krachtige motor (100 pk en 225 npm), 5 verschillende ridingmodes, de nieuwe accu van 21 kWh en het prijskaartje (€ 26.995), krijgen we uitleg over de ‘nieuwe manier van motorrijden’. Want laten we eerlijk zijn, de meningen zijn nogal verdeeld over elektrisch motorrijden.

Menig motorliefhebber vindt een stevig ronkende motor en lekker schakelen gewoon iets dat erbij hoort. En ik geef eerlijk toe, ook ik ben sceptisch over elektrisch, want “we willen toch een beetje ‘werken’ en ‘geluid horen als we motorrijden?”.

Rij-ervaring met de Zero DSR/X

Na een korte uitleg over de banden en het offroad terrein, rijden we met een groepje de bossen in, van de Belgische Kempen. Opvallend is dat je met de standaard banden van de DSR/X met gemak door het mulle zand kunt rijden en ook andere ‘onstabiele ondergronden’ zoals stenen, eikels en zandwegen aankunt. De DSR/X is de eerste elektrische motorfiets die is uitgerust met de offroad Motorcycle Stability Control (MSC) van Bosch, dat in verschillende tractie omstandigheden zowel on- als offroad nog meer veiligheid, controle en vertrouwen geeft. 

Spinnend achterwiel in de modder

Dikke vette modder kun je beter vermijden, daar heeft deze standaard Zero-band niet genoeg grip voor en dat heb ik ervaren ook. Terwijl we door de prachtige herfstbossen rijden, komen we bij een kaal stukje gras met modder aan. Op het eerste oog niets aan de hand. Totdat Motomyrt die voor mij rijdt, bij de eerste meters al komt vast te zitten met een spinnend achterwiel tot gevolg. Nu is het aan mij de beurt om erlangs te gaan. De motor glijdt als boter door de kledder vette modder en daar lig ik dan. Met zijn drieën hebben we hem omhoog gehesen en laten we eerlijk zijn, een adventure motor mag wel wat avontuurlijke gebruikssporen hebben. Wil je er serieus offroad in de modder mee rijden dan heb je zeker andere banden nodig.

Bouncen over flinke obstakels

De rijmodus is ondertussen ingeschakeld op de offroad-stand en we bouncen over hoge, dikke treinbielzen die op het parcours zijn gelegd. Hoewel de motor een ruime 247 kg weegt is daar niets van te merken als je ermee rijdt. Heel soepel en wendbaar sturen we de DSR/X tussen de ‘mountainbike’ paden en naaldbomen. Op de lange zandpaden, verhogen we de snelheid en rijden we met 60 km/pu geruisloos en stabiel door kuilen, losse stenen en gevallen takken. Ook de paarden in de wei, blijven rustig door grazen als wij met de geruisloze motoren langs zoeven. Door de Motorcycle Stability Control in samenwerking met Bosch is de wegligging heel stabiel en veer je heel goed mee bij de verschillende ondergronden. 

 

Een knop voor achteruit rijden

Er zit een speciale parking-mode op de motor waarmee je achteruit kunt rijden. Ben je op een ‘ongelukkig’ bospad toch verkeerd gereden? En dan bedoel ik dat je de motor moeilijk zou kunnen keren, dan navigeer je door het display en met de parking mode kun je achteruit en vooruit insteken om uiteindelijk weer op het juiste pad te komen. Super handige knop en voorkomt een hoop gestuntel.

 

Minder vermoeid afstappen

Rijden met een elektrische motor gaat tot nu toe super vlot en vergt weinig inspanning. Je stapt minder vermoeid af en dat heeft met verschillende aspecten te maken. Bij het rijden op een offroad terrein schakel je, normaal gezien, regelmatig tussen de 1e en 2e versnelling, maar dat ‘werk’ heb je niet. De motor houden we trekkend met de achterrem en dat is een stuk minder vermoeiend doordat het schakelen weg blijft.   

Fluitende vogels

Terwijl we stoppen voor de uitleg over de slipproef in de modder, besef ik dat we met de Zero helemaal één zijn met de natuur. Tijdens het rijden hoor ik vogels fluiten en zie ik ook nog ergens een eekhoorn in mijn ooghoek voorbijschieten. Niet alleen als motorrijder kun je ongestoord je gang gaan, maar ook de natuur en andere mensen hebben geen last van het geluid dat je normaal gezien zou produceren. Vrijheid, blijheid?! Daar kom ik later op terug. 

Remmen

Bij de slipproef in de modder doen we twee remtechnieken en ervaren we de Bosch Advanced MSC met gecombineerd remmen (eCBS) en Vehicle Hold Control (VHC). Gebruik je alleen je achterrem op deze ondergrond, dan blijft je motor stabiel maar met langere remafstand. Gebruik je beide remmen dan wordt de afstand meer dan gehalveerd. 

Gevaarlijke situaties?

Verderop in het bos komen we een groep gepensioneerde wandelaars tegen. De duimpjes gaan stuk voor stuk omhoog als ze onze groep van 6 muisstille motoren voorbij zien komen ‘wauw gaaf, allemaal elektrisch’, de verbazing op hun gezichten is duidelijk af te lezen. De DSR/X ziet er ook behoorlijk imposant uit en je verwacht niet, dat die zo stil is. Dat kan natuurlijk ook voor gevaarlijke situaties zorgen, maar die hebben wij tijdens deze dag niet ervaren of gehad. 

Wauw-gevoel in de sportstand

Genoeg bospaden getest; we gaan een ander standje proberen. De eco-stand schakelen we uit en de rijmodus ‘sport’ wordt geactiveerd. Op een lang, geasfalteerd stuk trekken we de hendel helemaal open en zitten we in 5 seconden op 160 km/pu. Je kunt de power van de DSR/X vergelijken met een Triumph Rocket 3, maar dan nog een beetje meer. Als een raket vlieg je weg. Je hoort alleen de wind langs je helm geleiden en het (nu nog) futuristische geluid van de motor. Maar de power van de motor geeft absoluut hetzelfde wauw-gevoel van het motorrijden zoals je gewend bent. 

Vrijheid, blijheid met de DSR/X

Er zijn natuurlijk nog wat uitdagingen te vinden bij elektrisch motorrijden. Het opladen, de oplaadtijd en afstand die je ermee kunt afleggen zijn de meest gehoorde argumenten. De praktijk doet mij echter geheel anders uitwijzen. Aan het einde van onze allroad-dag heeft de Zero nog een batterijcapaciteit van 75%. Dat doet mij positief verbazen! Want we hebben de hele dag ontzettend veel plezier gehad en slechts 25% verbruikt. Belangrijk is vooral om erachter te komen waar je de motor voor gaat gebruiken. Ga je 1x per jaar voor 7 dagen op motorvakantie? Dan is het wellicht een idee om daarvoor een motor te huren. Je hebt nog 358 overige dagen waar je de motor wel voor kan gebruiken. 

De afstand die je met de DSR/X kunt afleggen in de stad is 290 kilometer. Met optrekken en remmen laadt de motor weer op. Rij je op de snelweg, dan kan dit variëren tussen de 137 en 185 kilometer.

 

 

Conclusie DSR/X

MIjn advies is om het zelf te ervaren en een proefrit te boeken! Je kunt er pas over meepraten als je het hebt ervaren. Ik vond het geweldig om de power van deze motor te voelen en de DSR/X heeft een hele hoge fun-factor. Daarnaast ben je een stuk minder vermoeid als je een dag op een Zero rijdt dan op een ‘gewone’ motor. Dat heeft er onder andere mee te maken dat je niet hoeft te schakelen, maar tevens vanwege de muisstille motor die bijna geen trillingen doorgeeft. De DSR/X is zeer gebruiksvriendelijk en het dashboardmenu is ook tijdens het rijden eenvoudig te bedienen. De meeste adventure motoren zijn voor mij net te hoog (1.70m), maar bij de Zero zit je echt ‘in’ de motor en sta ik met beide voeten op de grond .  

Wil je meer weten over de Zero DSR/X ga dan naar de website van Zero Motorcycles en ervaar zelf hoe het voelt!